Απόδημος ελληνισμός
Εκδοτικός Οίκος «Υδρόγειος»
Κάλεσμα προς τον Απόδημο Ελληνισμό
Ως απόδημος Ελληνισμός ή ελληνική διασπορά χαρακτηρίζεται το σύνολο των εκπατρισμένων Ελλήνων, που μολονότι εγκαταστάθηκε, έστω και με σχετική μονιμότητα, σε χώρες ή περιοχές εκτός του εθνικού χώρου, εξακολουθεί να συντηρεί, σε επίπεδο συλλογικό ή και ατομικό, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές του σχέσεις με τη χώρα της άμεσης καταγωγής του. Ο όρος αυτός δίδεται σε αντιδιαστολή με τον ξενιτεμένο Ελληνισμό που περιλαμβάνει και Έλληνες που βρίσκονται μεν στο εξωτερικό αλλά δεν διαμένουν μόνιμα εκτός Ελλάδας π.χ. οι Έλληνες ναυτικοί, διπλωμάτες, εμπορικοί αντιπρόσωποι κ.λπ.. Με την αυτή σημασία του όρου αποδίδεται και για κάθε απόδημο Έλληνα ο όρος «Έλληνας του εξωτερικού».
Γενικά
Η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής διασποράς ξεκινά από την αρχαιότητα.. Η ελληνική διασπορά χαρακτηρίζεται από τη σημαντική συμβολή της στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική εξέλιξη του συνολικού ελληνικού κόσμου, ενώ ποσοτικά αντιστοιχεί περισσότερο από το ένα δεύτερο του πληθυσμού της Ελλάδας. (6.000.000).
Οργάνωση
Ο Απόδημος Ελληνισμός σήμερα υπολογίζεται πως αριθμεί 5. 607. 000 εκατομμύρια, αλλά ο ακριβής αριθμός παραμένει μάλλον άγνωστος. Ελληνικής καταγωγής άτομα γ' και δ' γενιάς, πολίτες χωρών υποδοχής δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία κυρίως των υπερπόντιων χωρών.
Στο σύνολό του ο Απόδημος Ελληνισμός υπολογίζεται ότι υπερβαίνει κατά πολύ τα 6.000.000 συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ. Οι χώρες στις οποίες ο Ελληνισμός έχει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή παρουσία είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και η Νότιος Αφρική.
Βασικοί στυλοβάτες της οργάνωσης των αποδήμων είναι:
α) Η Ορθοδοξία, η οποία μαζί με τον Απόδημο Ελληνισμό συνυπάρχουν και λειτουργούν έτσι ώστε η μεν Ορθοδοξία να αναδεικνύει τον Ελληνισμό, ο δε Ελληνισμός να στηρίζει την Ορθοδοξία. Είναι γενικότερη διαπίστωση ότι αν η Ορθοδοξία αποσυνδεόταν από τον Ελληνισμό, τότε αυτός θα έχανε την οικουμενική ακτινοβολία της. Συνεπώς ο Απόδημος Ελληνισμός έχει μόνο να ωφεληθεί από την άρτια και συγκροτημένη εκκλησιαστική οργάνωση , σε Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις, Επισκοπές, Ενορίες, Ιδρύματα αλλά και από τα έντυπα και τα διάφορα ΜΜΕ που διαθέτει.
β) Ο Ελληνικός Πολιτισμός. Διότι οι Έλληνες για να επιβιώσουν και να σταθούν στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να κρατήσουν την τέχνη τους και τον πολιτισμό τους, την ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, την παράδοσή τους, την ταυτότητά τους και την γλώσσα τους. Η χώρα μας μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη και αύξηση των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μεριμνήσει για την εξαγωγή του προσώπου του σύγχρονου πολιτισμού και της ελληνικής σκέψης (π.χ. με την μετάφραση βιβλίων) και να προωθήσει μέσω του ΥΠΕΞ (Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού) την κεντρική σχέση του Μητροπολιτικού με τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ισχυρή βέβαια είναι η επίδραση του Αποδήμου Ελληνισμού στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας μας. Επειδή κάποιοι από τους ομογενείς έχουν γίνει οικονομικοί παράγοντες στις χώρες όπου διαβιούν μας δίδεται η ευκαιρία παρέχοντάς τους κίνητρα, να επενδύσουν στην πατρίδα τους βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη. Επίσης πολλοί από τους Αποδήμους Έλληνες κατέχουν σημαντικές θέσεις σε βιομηχανίες, και μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα (διεθνείς τράπεζες κ.λ.π.). Επομένως αν η Πολιτεία καταφέρει να τους φέρει στη χώρα μας τότε τα οφέλη για την ανάπτυξη θα είναι πολλαπλάσια. Τέτοια παραδείγματα αξιοποίησης αποδήμων συναντάμε στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στο Ισραήλ και αλλού όπου έγινε εκμετάλλευση αποδήμων που είχαν εκπαιδευτεί σε ισχυρές οικονομικά χώρες. Πάντως πολλοί απόδημοι Έλληνες με χρηματικά εμβάσματα, επισκέψεις, δωρεές και γενικά με οποιαδήποτε ευεργεσία ενισχύουν πάντα οικονομικά την χώρα τους, τη χώρα μας.
Η δική μας υποχρέωση ως εκδότες και οργανωτές πολιτιστικών δράσεων που υπηρετούμε τον πολιτισμό, είναι να είμαστε στον δεύτερο πυλώνα στήριξης των αποδήμων Ελλήνων. Στον πολιτισμό. Με την έκδοση των βιβλίων τους, με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας, με την παρουσία τους και την αναγνωρισημότητά τους στα ελληνικά γράμματα, με την φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις μας και άρα στην επιστροφή τους ανά διαστήματα στο πατρώο έδαφος, με την τακτική επικοινωνία μας μαζί τους και την ανταλλαγή ενημερώσεων και τόσα άλλα που θα κρατούν μεταξύ μας ζωντανό το ελληνικό πνεύμα, τον ελληνικό πολιτισμό. Η επιλογή μας αυτή στην ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτούς τους Έλληνες απανταχού στην υφήλιο και τους δηλώνουμε ότι δεν τους ξεχνάμε ποτέ και ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε σε όποιο εκδοτικό ή άλλο θέμα πολιτισμού αντιμετωπίζουν. Τους τιμούμε ιδιαίτερα και τους ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους.
Η σελίδα μας αυτή είναι ένα κάλεσμα για συνεργασία. Επικοινωνήστε μαζί μας.