Τσιάτα Αλίκη
Η Αλίκη Τσιάτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Από τα μικρά της χρόνια, δεμένη πολύ με τη γιαγιά της, από τις διηγήσεις της, αγάπησε με πάθος τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου της. Από παιδί συγκέντρωσε λαογραφικό υλικό, που το παρουσιάζει στο πρώτο της βιβλίο, που εκδόθηκε με τον τίτλο «Παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μύθοι της περιοχής των Γρεβενών» και το δεύτερο που κυκλοφόρησε, με τίτλο «Κοπιάστε! Στο τραπέζι μας…». Εδώ και χρόνια γράφει στην τοπική εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος», ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λαογραφικά και χρονογραφήματα. Η κα Τσιάτα έλαβε μέρος σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις των εκδόσεων «Υδρόγειος» και μας έστειλε τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις της. Την τιμούμε και την ευχαριστούμε.
"απόσπασμα από ΄΄Ταξιδιωτικές εντυπώσεις"
Με τη… μανία που έχω γι’ αλαργινά ταξίδια, σκέπτομαι πως έστω κι αν η Ιθάκη πέφτει μακριά απ’ τα Γρεβενά , δεν γίνεται παρά ο Οδυσσέας της, να ταν και δικός μου πρόγονος. Κάπου οι θρύλοι και οι παραδόσεις, όλων των λαών συναντιώνται.
Ταξίδι στο εξωτικό Νεπάλ.
Ο θεός των εμπόρων μας …ευλογεί, μας …μουντζώνει, αυτός ξέρει!... Τα πέντε στάδια της δύναμης κι εγώ να …θαυμάζω, την ζωντανή θεά που είναι συνήθως κοριτσάκι γενναίο και έχει περάσει από τεστ θάρρους. Το όνομα που της δίνουν είναι ΄΄Κουμάρι΄΄.
Ταξίδι στη μυστικιστική Ινδία.
Την Ινδία με τις μεγάλες αντιθέσεις, την πλούσια και συνάμα φτωχή, τη μυστηριώδη, με τους μύριους θρύλους και τις χιλιάδες παραδόσεις!
Ο εθνικός ύμνος της Ινδίας ΄΄JANA- GANA- MANA΄΄(σ’ ελεύθερη απόδοση:
εσύ κυριαρχείς στις καρδιές όλων των λαών). Μια καταπληκτική πόλη που το παλιό δένει αρμονικά με το καινούριο. Τα ερεθίσματα για να βρίσκεσαι στους δρόμους πάμπολλα. Φακίρηδες και θαυματοποιοί, χειρομάντεις κι αστρολόγοι, σου δημιουργούν την αίσθηση ότι ο οδηγός σου στο δρόμο είναι ….ο Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι του !...Το παλιό Δελχί, μοιάζει μ’ απέραντο μουσείο διαφορετικών εποχών και πολλών πολιτισμών. Στο νέο Δελχί, βαθυίσκιωτοι δρόμοι, επιβλητικές λεωφόροι και μοντέρνα κτίσματα, σ’ εντυπωσιάζουν.
Ταξιδεύοντας στην Αφρική, ειδικά στη Ζιμπάμπουε.
Καιρός ήταν να βρει το δικό της ποιητικό Αφρικανικό όνομα και να ξεχαστεί το αγγλικό Ροδεσία. Η ζωή στη Ζιμπάμπουε αρχίζει απ’ τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Σε σπηλιές βρέθηκαν βραχογραφίες απ’ την εποχή των Βουσμάνων, με σκηνές από το κυνήγι των άγριων ζώων, μιας και ήταν ο βασικός τρόπος ζωής των. Γυρίζω στο σήμερα και ατενίζω τις απέραντες φυτείες του ρυζιού, του ζαχαροκάλαμου και του βαμβακιού. Παρατηρώ στο χωριό άφθονα στιγμιότυπα απ’ την περασμένη ζωή τους. Σε περίοπτη θέση, τόξα και βέλη στα οποία κάποτε βάζανε δηλητήριο, κι όποιον έπαιρνε ο χάρος… Τα περισσότερα μουσικά τους όργανα είναι φτιαγμένα από κολοκύθα. Γενικά η θέση της γυναίκας, λίγο διέφερε από του ζώου, σ’ όλες τις φυλές των μαύρων.
Ταξίδι στη Λέσβο
Νησί που τα ζεστά καλοκαιριάτικα απομεσήμερα, ο θεός πρέπει να ήταν στα μεγάλα του κέφια όταν το έφτιαχνε, γιατί το προίκισε με περίσσια φυσική ομορφάδα και με τους σημαντικότερους ανθρώπους, απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Πιττακός ένας από τους επτά σοφούς, ο Αλκαίος λυρικός ποιητής μαζί με την λυρική ποιήτρια Σαπφώ. Σπουδαίοι αρχαίοι δάσκαλοι ο Τύρταμος, ο Θεόφραστος, ο Φάνιος, ο Κράτιστος και ο Διοφάνης. Ο υπέροχος λαϊκός ζωγράφος, Θεόφιλος Χατζή – Μιχαήλ…Κλεάνθης, Εφταλιώτης, ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης τρανταχτά σύγχρονα ονόματα της λογοτεχνίας μας.
Έχει διαβαστεί 281 φορές